MARTORUL 78. Un documentar despre Voluntari

MARTORUL 78. Un documentar despre Voluntari
Publicat: 21/12/2021, 20:45
Actualizat: 22/12/2021, 18:58

Voluntar la orice vârstă nu este doar o idee, ci un mod de existență pentru mulți semeni de-ai noștri care îmbracă această vocație. Documentarul „Martorul 78”, care prezintă o serie de interviuri energizante și antrenante despre viața de voluntar în comunitățile vulnerabile din România, evidențiind și configurația unui model de dezvoltare civică prin pasiune, dragoste și nu în ultimul rând, curaj, va putea fi vizionat în premieră națională pe Digi Life, în data de 23 decembrie, de la ora 22:00.

Implicarea la modul necondiționat, pasiunea pentru proiectele care au un impact crescut în comunități, reprezintă pilonii voluntariatului. „MARTORUL 78” face parte din seria de documentare sociale care abordează teme sensibile ale societății românești difuzate pe Digi Life.

„Voluntariatul e o bucurie, o mare salvare”, se confesează Ileana Dana Marinescu, voluntar senior la Fundația Regală Margareta a României, de profesie artist vizual, mentor în cadrul programului național Tinere Talente.

Ședințele de mentorat sunt, din punctul meu de vedere, benefice ambelor părți. Energiile interferează și anume: tinerețea, curiozitatea, dorința de împlinire și înțelepciunea maturității, experiența. Aceste întâlniri, cu discuții interesante, cu multe întrebări ale frământărilor realiste și a răspunsurilor date de mine, întotdeauna într-o cheie optimistă, duc la o apropiere benefică între generații, la dezlegarea unor semne de întrebare inerente”, a declarat Ileana Dana Marinescu.

În continuarea acestei emoționante mărturisiri putem desprinde esența voluntariatului care se naște din pasiunea pentru educație și dragostea pentru copii.

„Criteriul care stă la baza voluntariatului este responsabilitatea provenită din muncă. Această activitate derivă din respect și se îmbină cu comunicarea. De asemenea, activitatea de voluntariat presupune interacțiune, spirit civic și organizatoric, curaj și încredere”, subliniază Agatha Toma, reprezentant Asociația de Profesie Om.

Ce mă face să continui sunt beneficiarii, respectiv copiii, precum și faptul că sunt atât de mulți oameni care au devenit dependenți de ce ceea ce fac prin Our Big Day Out. Sunt oameni care an de an își iau liber de la birou, unii vin chiar din diferite orașe pentru a participa la acțiuni. Sunt oameni care își atrag propriile comunitățile în acest proiect și care au adus o mică schimbare în viața celor pe care i-au întâlnit. Atunci când te afli în fața unui om care are nevoie de ajutorul tău și datorită ție omul acela zâmbește, cu ochii înlăcrimați, e extraordinar”, Alexandra Tânjală, fondatoarea Our Big Day Out.

„Voluntariatul aduce beneficii atât persoanelor care au nevoie de sprijin, cât și voluntarului în sine. Odată cu voluntariatul îți poți face prieteni noi și poți vedea realitatea cu alți ochi. Simt că am făcut ceva folositor după ce am lucrat cu acești copii”, explică Erika Mihalache, voluntar la 16 ani la Clubul de Voluntariat Smiles & Hugz.

În ceea ce privește relația dintre voluntar și copii, beneficiile sunt de ambele părți, la fel și sentimentul de apreciere, rezultatele și nu în ultimul rând, bucurie. „Primesc iubire din partea lor, admirație, ajutor și bucurie, asta dacă bucuria poate fi considerată un beneficiu, atunci avem foarte multă bucurie”, adaugă Ileana Dana Marinescu.

Voluntariatul oferă o gamă variată de instrumente necesare implicării sociale, transformându-se într-un model de dezvoltare civică pentru toate comunitățile. „Voluntarii sunt prezenți în viețile copiilor. Împreună se realizează tot felul de ateliere și activități și învață să se integreze în societate. Un aspect frumos ar fi faptul că mulți copii care au crescut aici cu ajutorul nostru vin în prezent și fac activități cu cei mici”, apreciază Bianca Bulai,  Asociația SOS Satele Copiilor.

Filmul  documentar Martorul 78, este o producție Oblique Media iși ATIC Pictures, regizat de Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu. Filmul a fost realizat cu sprijinul OMD, Media Investment, Publicis Groupe, Intersnack, Ogilvy, Jysk.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Anunţ trist despre Kate Middleton, făcut de apropiaţi! Trece prin iad
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Când vor primi pensionarii fluturașii cu pensia recalculată? Care sunt modalitățile de distribuire
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Regula obligatorie pentru POSESORII DE PISICI. S-a dat ordin pentru toată lumea
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Cum se înțelege, de fapt, fiica lui Adrian Enache cu Iuliana Marciuc: „Am fost supărată”
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Un cod misterios din templele asiriene antice, în sfârșit elucidat
×